10 augustus 2018

VALLENDE STERREN… Vast niet bij onze nieuwe eerste kanjers. Die beginnen begin september met het

VALLENDE STERREN… Vast niet bij onze nieuwe eerste kanjers. Die beginnen begin september met het NASK thema BIG BANG:

Het komend weekeinde kruist onze aarde de baan van de Perseïden, een zwerm meteoren die wij aan de hemel zien als vallende sterren.

Veel heb je niet nodig om te genieten van dit hemels vuurwerk. Een donkere plek, een ligstoel en eventueel een jas, dat is alles. En een heldere hemel uiteraard, maar ja …
De Perseïden zijn genoemd naar het sterrenbeeld Perseus, want de vallende sterren lijken allemaal luit hetzelfde punt (de radiant) in dit sterrenbeeld te komen.

De meteorenregen bereikt haar hoogtepunt in de nacht van zondag op maandag rond 3.30 uur, maar ook in de nachten daarvoor valt er genoeg te zien.
De komende nacht kun je met een beetje geluk al zo’n 30 vallende sterren per uur spotten. Daarna zwelt de kosmische lichtshow steeds verder aan om in de nachten na het hoogtepunt langzaam weer uit te doven.

Wat zijn vallende sterren?
Vallende sterren of meteoren zijn brokjes ruimtegruis die met een snelheid van meer dan 200.000 kilometer per uur onze dampkring binnenkomen. Door de wrijving met de lucht worden ze gloeiend heet en verbranden ze. Vandaar die mooie lichtflitsen.
Zijn vallende sterren gevaarlijk?
Doorgaans niet. De meeste meteoren zijn zo klein dat ze verbranden in de dampkring voordat ze de aarde bereiken. Maar soms zijn ze groter en dan kan het link worden. Meteoren die inslaan op aarde worden meteorieten genoemd.
Op 15 februari 2013 ontplofte een meteoriet met een gewicht van maar liefst 10.000 ton vlak boven de Russische plaats Tsjeljabinsk. Door de drukgolf sneuvelden honderden ramen en raakten 1200 mensen gewond.

Recordklappers
In 1908 ontplofte boven Siberië een meteoriet die zo groot was dat de explosie vrijwel alle bomen velde in een gebied van 2000 vierkante kilometer.
En zo’n 65 miljoen jaar geleden sloeg in de Golf van Mexico een meteoriet in die zo groot was dat hij in één klap een einde maakte aan het tijdperk van de dinosauriërs. De gigantische inslag blies zoveel stof de atmosfeer in dat de aarde jarenlang gehuld bleef in duisternis. Planten stierven massaal uit en de dino’s kwamen om van de honger.
(AvB).

Contact