Examentips

Examens…. Spannend! Wat zijn nou de juiste ingrediënten om je examen te doen slagen? Lees hier een aantal examentips!

TIP 1: Oefen oude examens 

Naast de kennis van het vak is het handig om te weten hoe een examen is opgebouwd en welke vaardigheden je nodig hebt om met de examenstof om te gaan

TIP 2: Maak een planning

Kijk hoeveel tijd je nog hebt tot de examens en maak een realistische planning. Zo beperk je stress en zenuwen. Hoe je dat doet? Breek de stof op in behapbare brokken -> schrijf op welke onderwerpen je wanneer wilt leren -> las genoeg pauzes in (zie ook tip 4!)

TIP 3: Combineer verschillende middelen om je te helpen slagen

Gebruik verschillende middelen om de stof tot je te nemen. Dus gebruik je boek, maar ook samenvattingen, YouTube en vraag je vrienden of vader/moeder voor extra hulp!

TIP 4: Zorg voor voldoende rust

Werk hard, maar vergeet niet te ontspannen! Niemand kan een hele dag door leren. Snuif wat frisse lucht op buiten of doe een gek dansje. Je zult zien dat je daarna nieuwe stof veel makkelijker opneemt. O, en vergeet niet op tijd naar bed te gaan!

TIP 5: Eet en drink goed

Zorg dat je tijdens je leerdagen en examendagen goed eet. Ook als je heel veel zenuwen hebt: zorg dat je goed eet. Je krijgt hierdoor meer energie. Goed voor je krakende hersens en dus je concentratie! (en het tegengaan van een rammelende maag).

TIP 6: Blijf niet te lang bij een vraag hangen

Als je even niet op een antwoord kunt komen tijdens het examen is dat helemaal niet erg! Parkeer deze en ga verder met de volgende vraag. Als je tijd over hebt, geef je de vragen die je hebt overgeslagen nog wat tijd.

TIP 7: Kijk naar het aantal punten per vraag

Het aantal punten bij een vraag geeft je in de meeste gevallen een indicatie hoe lang je antwoord moet zijn. Bij meerdere punten dien je vaak een opsomming of uitgebreide argumentatie te geven.

TIP 8: Houd de tijd in de gaten

Op examens staat een tijdslimiet. Af en toe even op de klok kijken is dus wel handig. Probeer hier niet zenuwachtig van te worden! Neem wat zuurstof tot je en ga door waar je gebleven bent. You can do it.

TIP 9: Antwoorden controleren

Ben je klaar met je examen? Wacht dan even met weghollen uit de examenzaal! Spit al je antwoorden goed door en zorg dat je op alle vragen antwoord hebt gegeven. Het zou zonde zijn als je een vraag vergeten bent!

TIP 10: Niet piekeren

Na het maken van je examen is het tijd om je voor te bereiden op de volgende. Dus pieker niet teveel over het examen die je net hebt gemaakt! Je kunt hier niets meer aan veranderen.

Veel succes, jullie kunnen het!

 

Contact