29 januari 2011

Leerlingen !mpulse Kollum in landelijke finale ontwerpwedstrijd Artcadia

Twee leerlingen van !mpulse Kollum, zijn samen met leerlingen van elf andere scholen in Nederland geselecteerd voor de landelijke finale van de techniek- en kunstwedstrijd ‘Imagine your future … in Artcadia’. Artcadia is een fictieve toekomststad waar zich vraagstukken voordoen op het gebied van mobiliteit, water, wonen, werken, milieu en ruimte. De wedstrijd is ontwikkeld door advies- en ingenieursorganisatie ARCADIS om leerlingen te interesseren voor techniek. Elke Draaijer en Erica Bosma uit leerjaar 2 zijn in het thema mobiliteit gedoken en hebben samen ‘de scootboot’ ontworpen. Dit ontwerp mogen ze gaan presenteren in de landelijke finale op 13 april bij de Technische Universiteit Eindhoven.

Elke en Erica hebben nagedacht over mobiliteit in het water, want: de zeespiegel stijgt en wat als de dijken doorbreken? Hoe kunnen mensen dan droge voeten houden bij het boodschappen doen? De oplossing die zij hiervoor bedachten is de scootboot. Deze drijft door middel van lucht, maar heeft ook een ingebouwde motor die draait op zonne-energie (d.m.v. een zonnepaneel). De scootboot is daardoor milieuvriendelijk.
Als Elke en Erica winnen op 13 april, gaan zij met tien leerlingen en twee docenten enkele dagen naar Parijs in Frankrijk. Daar bezoeken ze onder meer het viaduct van Millau, dat 343 meter hoog is en 2,5 kilometer lang. Het technisch ontwerp hiervoor is gemaakt door ARCADIS.

Artcadia is een landelijk techniek- en kunstproject, speciaal opgezet voor leerlingen van havo/vwo 2. ARCADIS werkt voor dit project samen met Océ, Holland Art Gallery en de kunstenaar Jean-Paul Marsman. Het project laat jongeren zien én ervaren hoe boeiend en creatief de wereld van techniek kan zijn.

Op donderdag 3 februari is Artcadia op !mpulse Kollum geweest om een gastles te geven aan leerjaar 2.
Het Friesch Dagblad heeft hier het volgende artikel over gepubliceerd:

impulsekollum.piterjelles.nl/website/documents/Friesch%20Dagblad%204%20februari%20Elke%20Draijer%20en%20Erica%20Bosma%20ontwerpen%20ideaal%20vervoermiddel%20voor%20toekomststad%20Artcadia.docx

Contact