19 september 2012

‘Oranje’ bezoek op !mpulse Kollum

Onder het motto: ‘Mach Mit!’ toert sinds vorig schooljaar een knaloranje BMW langs middelbare scholen in heel Nederland. Op vrijdag 21 september staat de auto in de Gerrit Bleekerstraat in Kollum bij !mpulse, school van OSG Piter Jelles. Doel van de Mach-Mit-Mobil is leerlingen te enthousiasmeren voor de Duitse taal. Mach Mit is een initiatief van het Goethe-Institut.

Leuk en verstandig
Uit het ‘Beleveningsonderzoek Duits 2010’ van het Duitsland Instituut Amsterdam, een onderzoek naar de stand van het Duits in Nederland, bleek dat het aantal scholieren en studenten dat kiest voor Duits dramatisch laag is. De Duitse taal heeft een saai imago. Het Goethe-Institut wil met het Mach Mit-project laten zien dat Duits niet saai is, maar juist leuk en verstandig.  Bij het bezoek van het projectteam van Mach Mit aan !mpulse Kollum worden de leerlingen opgedeeld in groepjes. In deze groepjes maken ze verschillende opdrachten die betrekking hebben op Duitsland en de Duitse taal. Dit zijn bijzondere opdrachten, zoals: het proeven van drankjes en raden om welk Duits drankje het gaat, het maken van een korte film met een zelfgeschreven Duitse dialoog en een opdracht rondom Duitse auto’s. 

Duits in de klas
Volgens het Goethe-Institut is er een groot verschil in niveau tussen klassen die het gewend zijn dat er Duits met ze gesproken wordt en klassen waar dat niet zo is. Op !mpulse Kollum spreken de docenten in de onderbouw Duits tegen de leerlingen. In de bovenbouw wordt ook van de leerlingen verwacht dat ze, tijdens de Duitse lessen, Duits spreken.

Contact