18 mei 2015

Scholierenverkiezingen @!K

Door Merijn Brada – docent maatschappijleer
 
Van woensdag 11 maart tot en met dinsdag 17 maart, één dag voor de Provinciale Statenverkiezingen, organiseerde ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat, voor de 23e keer de landelijke Scholieren-verkiezingen. Deze schaduwverkiezingen geven een indruk hoe de Nederlandse politiek eruit zou zien als jongeren het voor het zeggen hebben. Op !mpulse Kollum hebben alle leerlingen deelgenomen aan deze scholierenverkiezingen De verkiezingen werden georganiseerd door de  examen-leerlingen van 4 vmbo-TL. Het digitale stemlokaal was woensdag 11 maart geopend van 09.30 tot 15.15 uur.
 
De leerlingen ontvingen bij aankomst in het stemlokaal een oproepkaart met een gebruikersnaam en een wachtwoord, waarmee een stem kon worden uitgebracht. Een stembureau, bestaande uit 3 leerlingen, zag toe op het eerlijke verloop van de verkiezingen. Elke leerling kreeg één oproepkaart uitgereikt. De verkiezingswebsite is zodanig beveiligd dat met een gebruikersnaam en wachtwoord maar één keer gestemd kan worden. Het doel van de Scholierenverkiezingen is om leerlingen te betrekken bij de Nederlandse politiek en specifiek bij de Provinciale Statenverkiezingen een week later.
 
De uitslag van de scholierenverkiezingen op PJ !mpulse Kollum was verassend. Hoewel de PVV landelijk de scholierenverkiezingen heeft gewonnen, won bij ons op school met een kwart van alle stemmen de Partij voor de Dieren. Op de tweede plek kwam de VVD, op drie PvdA en op vier de PVV. Ook een heel verschil met de echte verkiezingen dus! In Kollumerland c.a. en Nieuwkruisland kwam bij de echte provinciale statenverkiezingen het CDA als grootste partij uit de bus.
 
De uitslag van !mpulse Kollum en die van alle andere deelnemende scholen is op dinsdag 17 maart omstreeks 17.00 uur  bekendgemaakt tijdens een feestelijke persconferentie. Daarna is de uitslag bekend gemaakt op de website: www.scholierenverkiezingen.nl

 

Contact