
Nobelprijswinnaar Ben Feringa bezoekt !mpulse Kollum
Maandag 9 september bracht Nobelprijswinnaar en wetenschapper Ben Feringa een bezoek aan !mpulse Kollum.
Maandag 9 september bracht Nobelprijswinnaar en wetenschapper Ben Feringa een bezoek aan !mpulse Kollum. Hij ging met bovenbouwleerlingen in gesprek over wetenschap, ontdekkingen en de kracht van nieuwsgierigheid. Tijdens een interactieve collegetour kregen de leerlingen de kans om al hun prangende vragen aan Feringa te stellen.
Hoe ziet een wetenschapper er eigenlijk uit?
Voorafgaand aan het bezoek hebben de leerlingen van !mpulse Kollum de dag voorbereid met lesmateriaal ontwikkeld door de Scholierenacademie van de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens deze lessen gingen ze dieper in op onderwerpen zoals wetenschappelijk onderzoek, hoe kennis ontstaat en de betekenis van de Nobelprijs. Vragen als “Hoe ziet een wetenschapper eruit als hij aan het werk is?” en “Zou ik zelf wetenschapper kunnen worden?” stonden hierbij centraal.
Blijf nieuwsgierig
Tijdens de collegetour werd Feringa overspoeld met vragen van nieuwsgierige leerlingen:,,Wilde u altijd al uitvinder worden?”, ,,Wilde u altijd al scheikunde studeren?” en ,,Hoe was het om een Nobelprijs te winnen?” De wetenschapper nam uitgebreid de tijd om de leerlingen te woord te staan en moedigde hen aan om vooral nieuwsgierig te blijven en hun dromen na te jagen. “Durf te dromen en blijf vragen stellen,” was zijn boodschap, die perfect aansluit bij de onderwijsvisie van !mpulse Kollum, waar het werken vanuit passie en nieuwsgierigheid en daarmee het ontwikkelen van kennis, vaardigheden en talenten centraal staan.
Aanmoedigen en inspireren
Na de inspirerende vragenronde gingen de leerlingen zelf aan de slag met wetenschappelijke proefjes. Het doel van het bezoek van Feringa was duidelijk: jongeren inspireren om met een open en nieuwsgierige blik naar de wereld te kijken en hen aan te moedigen om hun eigen grenzen te verleggen.
Over prof. dr. Feringa
Ben Feringa, opgegroeid in het Drentse Barger-Compascuum, geeft aan dat zijn inspiratie voor het maken van moleculaire motoren voortkomt uit zijn jeugd op het platteland. Hij deelde met de leerlingen hoe belangrijk het in zijn jeugd was om altijd vragen te blijven stellen en de wereld om zich heen te ontdekken. Deze nieuwsgierigheid en doorzettingsvermogen hebben hem uiteindelijk naar het winnen van de Nobelprijs geleid. In 2016 won Feringa de Nobelprijs voor de Scheikunde.