Studentenleven
Momenteel leven we in een gekke tijd vanwege het coronavirus. Door alle maatregelen die genomen zijn om de gevolgen van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, ziet ook de voorbereidingsperiode van examenleerlingen er anders uit. Hoe weet je nu of een studie, school/universiteit of stad leuk voor jou is?
Hieronder vertellen een aantal studenten jou over hoe het is om te studeren. Frederik Verf, Jeroen Boerma, Letisha Luimes en Annemar Renzema delen hun ervaringen.
Heb je na het lezen of bekijken van deze verhalen nog vragen voor de studenten? Stuur dan een mailtje naar info@pj.nl, dan zorgen wij ervoor dat je vragen worden beantwoord.

Annemar vertelt in een filmpje hoe zij studeren in Groningen ervaart.

Even voorstellen
Hallo allemaal! Ik ben Frederik Verf, ik ben 25 jaar. Ik studeer in Groningen, maar woon in Leeuwarden samen met mijn vriend. Voordat ik ging studeren, zat ik op het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden, hier heb ik een hele leuke tijd gehad.
Vorig jaar heb ik de bachelor Sociale Geografie en Planologie (nu ‘Human Geograpy & Urban and Regional Planning) afgerond. Nu doe ik één van de masters aan dezelfde faculteit (Ruimtelijke Wetenschappen), genaamd Socio-Spatial Planning.

Human Geography & Urban and Regional Planning
Deze bachelor heb ik gevolgd aan de RUG, de universiteit in Groningen. Ik vind het een hele leuke studie. Omdat het over dingen gaat waar iedereen, elke dag, mee te maken heeft, is het een hele toegankelijke studie.
Jouw woonomgeving
Zo gaat het over waar je woont, wat je van je woonomgeving vindt, hoe de woonomgeving planologisch geregeld is en welke processen er allemaal gaande zijn waardoor regio’s veranderen. Denk bijvoorbeeld aan gentrification, waarbij een buurt verder ontwikkelt, maar ook duurder wordt om te wonen. Hierdoor kunnen of willen sommige mensen misschien niet meer in die buurt wonen.
Hierdoor heeft de studie ook een ethische kant, wat ik erg interessant vindt. Je leert nadenken over wat voor soort ruimtelijke processen misschien ethisch oneerlijk zijn en hoe je dit als beleidsmaker zou kunnen veranderen.
Participatie
De studie focust zich ook heel erg op ervaringen van inwoners en hoe je beleid samen met hen kunt maken (participatie). Door deze focus moet je ook heel veel veldwerk doen, waarvan sommige zelfs in het buitenland. In het derde jaar ben ik naar IJsland en New York geweest, wat natuurlijk heel leuk was.
Veldwerk
Voor de meeste veldwerken moet je mensen op straat benaderen. Hiervoor moet je dus niet te verlegen zijn, al kom je daar ook heel snel overheen.
Het leuke aan veldwerk is dat je merkt dat er zoveel verschillende perspectieven zijn. Je leert ook meeleven met andere mensen, die je normaal gesproken niet zou spreken. Voor je latere werk is dit zeker belangrijk, omdat je als geograaf en/of planoloog vaak met zaken werkt die het dagelijks leven van mensen verandert.
De studie voor jou?
Vind je zaken zoals leefbaarheid, veranderingen van regio’s, verschillen tussen leven in steden en dorpen interessant? Lijkt het je leuk om aan de slag te gaan met hoe je deze processen kunt veranderen? Dan is dit de studie voor jou!
Je hebt na de bachelor daarnaast ook nog heel veel opties, zo zijn er een stuk of acht masters die je kunt volgen. Deze richten zich op verschillende onderwerpen, zoals Sociale Planologie, tot Economische Geografie, tot Demografie (bevolkingssamenstellingen).

Groningen als studentenstad
Wat voor studie je ook doet, in Groningen ben je als student zéker op de goede plek. Het is echt een studentenstad en daarom de jongste stad van Nederland. Dit merk je ook echt als je er bent.
Verenigingen en sporten
Er zijn zoveel dingen die je als student kunt doen in Groningen: van verenigingen waar je kunt aansluiten, tot een studentensportcomplex (ACLO). Hier kun je heel goedkoop (€60,- per jaar) allerlei sporten doen. Zo heb ik hier zelf aan tennis, squash en wandklimmen gedaan, maar er is nog veel meer te doen. Ik heb gehoord dat het zelfs de grootste studentensportfaciliteit van Europa is.
Wonen in Groningen
Ik raad dan ook echt aan om direct in Groningen te gaan wonen, zodat je uit al deze dingen het meeste plezier haalt. Zelf heb ik dit niet gedaan en je merkt toch dat je er minder van mee krijgt. Daarom ben ik vorig jaar toch nog een paar maanden in Groningen gaan wonen, wat een hele leuke tijd was.
Kamer zoeken
Als je nu nog niet weet wat je wilt gaan studeren, maar wel denkt dat je naar Groningen gaat, zou ik mij snel aanmelden bij een woningcorporatie zoals Woningnet. Volgens mij kan dit pas als je 18 jaar bent, maar het is vaak best lastig om een plekje te krijgen. Het scheelt al een hoop als je al een paar jaar eerder ingeschreven staat. Je betaalt er vaak wel wat voor, maar het is het wel waard.
Huis kopen
Daarnaast zie ik in mijn omgeving dat ouders, of ouders van iemand die je kent, een huisje kopen in Groningen. Deze kun je vervolgens onderhuren van jouw ouders of de ouders van je vriend/vriendin. Op deze manier woon je veel ruimer en goedkoper, dus dan heb je heel erg mazzel. Daarnaast vinden de beste huisfeestjes vaak plaats in dit soort huizen ;).
Reistijd Leeuwarden – Groningen
Als je toch, zoals ik, in Leeuwarden blijft wonen, dan valt de reistijd best mee. Met de sneltrein ben je binnen een half uur in Groningen. Als je op Zernike studeert ben je sneller met de stoptrein, hierbij stap je in Zuidhorn in de bus voor het laatste stukje. Dit betekent dat je in een uur van deur tot deur bent. Als je ’s ochtends een beetje opschiet, kun je twee uurtjes voor het begin van je college opstaan, dus nooit eerder dan 07.00u. Daarnaast beginnen colleges toch later dan 09.00u.

Van leerling naar student
Om van leerling naar student te gaan, is natuurlijk een verandering. Je krijgt wat meer eigen verantwoordelijkheden, maar dit is voornamelijk heel leuk. Daarnaast maakt iedereen om je heen, zeker in Groningen, hetzelfde mee, dus je kunt elkaar altijd helpen.
Eten en schoonmaken
Samen avondeten kopen en koken (zo goedkoop mogelijk), samen je huis een beetje netjes houden met je huisgenoten (geloof me, dit wil je: ik heb echt te erge verhalen gehoord en zelfs dingen gezien bij vrienden), of samenvattingen uitwisselen met medestudenten, dit alles maakt het al een stuk makkelijker en leuker als overbrugging.
Hulp van studieadviseur
Naast je (mede)studenten zijn je docenten of de studieadviseur ook personen die je kunnen helpen, zowel op het gebied van je studie of bij persoonlijke problemen. De studieadviseur is een soort van mentor, alleen zoek je deze zelf op als er wat is.
Dit zou ik zeker eerder dan later doen, want de studieadviseur kan je overal mee helpen of eventueel doorverwijzen.
Vragen over vakken
Als je moeite hebt met een vak, of vragen over de inhoud, zou ik ook zeker niet te lang wachten met contact opnemen met de docent. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een mailtje te sturen. De relatie tussen studenten en docenten is op de RUG erg gemakkelijk vind ik zelf, vrij informeel. Maak daar dus zeker gebruik van als je vragen hebt of ergens mee zit.
Succes en veel plezier!
Al met al zou ik het zéker aanraden om te gaan studeren in Groningen en wens ik je een heel leuke studententijd toe!

Hoi allemaal,
Mijn naam is Jeroen Boerma en ik ben 21 jaar oud. Ik ben in 2016 geslaagd aan het Piter Jelles Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden en momenteel zit ik in mijn 4e jaar van Technische Natuurkunde aan de Universiteit Twente. Toen ik in 2016 slaagde had ik vooral heel erg veel zin om een nieuwe wereld te ontdekken, maar ik kan me voorstellen dat het voor sommigen ook wel redelijk spannend is allemaal. Ik zal eerst wat vertellen over mijn studiekeuze en daarna over hoe het is om te wonen in Enschede.

Technische Natuurkunde
Voor mijn studiekeuze ben ik verschillende universiteiten afgegaan en al gauw kwam ik tot de conclusie dat ik Natuurkunde of Technische Natuurkunde wilde studeren. Het verschil tussen die twee ligt in de onderwerpen en de opbouw van de studie. Technisch betekent eigenlijk toegepast en dat houdt in dat de Natuurkundige onderwerpen die je behandelt toepasbaar zijn op de dagelijkse wereld om je heen.
Denk hierbij aan vloeistof fysica, hoe vloeistoffen stromen onder verschillende omstandigheden, of elektriciteit en magnetisme, waar je leert hoe magnetische en elektrische velden werken en in welke apparaten deze gebruikt worden. “Normale” natuurkunde, om het zo maar even te zeggen, richt zich meer op fundamentele theorieën en onderwerpen zoals astronomie. Op de site van elke universiteit kun je altijd vinden welke vakken er behandeld worden in de bachelor.

Enschede
Maar waarom ben ik naar Enschede gegaan om Technische Natuurkunde te studeren? Enschede is een relatief kleinere universiteit (ten opzichte van Utrecht of Delft bijvoorbeeld) en dat houdt in dat het contact vaak persoonlijker is dan aan andere universiteiten. Professoren zijn heel erg benaderbaar, je kunt zo langs lopen bij hun kantoor en stafleden van de opleiding kun je vaak gewoon bij hun voornaam noemen.
Persoonlijk in omgang
Ze herkennen dan ook wie jij bent en zijn erop gericht om jou verder te helpen. Deze vriendelijke omgang sprak mij heel erg aan. Toen ik in Delft was merkte ik dat het meer een prestatiegerichte universiteit was waar voor mijn gevoel soms meer naar je cijfers werd gekeken dan naar wie jij zelf bent. Maar het hangt er natuurlijk helemaal vanaf waar jij je fijn bij voelt.
Studententijd
Het belangrijkste van je studententijd is namelijk dat jij jezelf op persoonlijk vlak gaat ontwikkelen. Dit kan op het gebied van intelligentie en kennis, maar ook op sociaal en actief vlak. Daarom is het ook belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij de stad waarin je woont.
Universiteitscampus
Het unieke aan Enschede is dat we een universiteitscampus hebben waar zo’n 2000 studenten wonen, waaronder ikzelf. De campus is ruim opgezet met veel sportfaciliteiten en natuur. Voor mij is deze campus geweldig, want ik woon in een heel gezellig huis met 15 huisgenoten (klinkt als heel veel, maar dat went echt wel). Ik woon 100 meter van mijn tennisvereniging waar ik actief ben en in de zomer is dit een soort van Center Parks. Er is hier een buiten zwembad waar je gratis naartoe kan, we hebben een supermarkt, een kapper, tandarts, huisarts, noem maar op. En dat allemaal op 2 minuten van je huis.
Uitzicht vanuit mijn studentenflat
Praktisch aan de slag
Verder heeft de Universiteit Twente super coole research facilities. We hebben het zo geheten Nanolab, waar op nanometer schaal chips en andere devices worden samengesteld. Hier in Twente zit je echt niet de hele dag met je neus in de boeken. Bijna bij elke studie heb je grote projecten waarbij je bijvoorbeeld eerst leert hoe je moet programmeren en daarna een robotarm gaat bouwen die je letterlijk met je eigen spieren kunt aansturen. Technisch houdt ook in dat je veel practica hebt, dus je leert ook zeker hoe het is om wetenschap in de realiteit toe te passen. Houd je er dus van om impact te kunnen maken op jouw omgeving of de maatschappij, dan is de Universiteit Twente echt iets voor jou.

Goedkoop wonen
Wonen is hier trouwens heel goedkoop, want je hebt hier de laagste huurprijs van Nederland en je vindt prima een kamer. Het kan zijn dat je een paar keer op gesprek moet komen voor een kamer (dat heet hospiteren), maar als je gewoon jezelf bent komt dit eigenlijk altijd goed. Voor Enschede heb je roomspot.nl, daar staan bijna alle kamers in de stad en op de campus op.
Verenigingen
Enschede is een redelijk technische stad, maar dat zegt zeker niet dat je al je creativiteit aan de kant hoeft te zetten. We hebben hier voor bijna alles een vereniging. 50 sportverenigingen van paardrijden tot voetbal en van survival tot schaatsen. Ook zijn er vele cultuurverenigingen voor 10 verschillende soorten dans, een theatervereniging, een boekenvereniging en zelfs een spelletjesvereniging.
Heb je verder nog vragen?
Mocht je nou vragen hebben over welke studie dan ook, tips voor het hospiteren willen of meer dingen over het studentenleven in Enschede te weten willen komen, stuur dan vooral een mail naar info@pj.nl.
Joejoe!

Hoi allemaal,
Ik ben Letisha Luimes en ik ben 19 jaar. Ik ging naar het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden en op dit moment studeer ik Forensisch Onderzoek (HBO bachelor) aan het Saxion in Enschede. Voor deze studie moet je helaas wel decentrale selectie doen, dus voor de leerlingen die dit jaar examen doen is het helaas al te laat, maar ik hoop alle derde/vierdeklassers/mensen met een tussenjaar te kunnen inspireren.

Zoals ik al zei studeer ik Forensisch Onderzoek en ik zit nu in mijn eerste jaar. Ik ben op dit moment bezig om mijn derde kwartiel af te ronden. Wat ik het leukste vind aan mijn studie is het praktijkwerk. We leren van alles over sporen, plaats delicten en onderzoek doen. Naast het ‘gewone’ forensische werk leren we ook om digitaal forensisch onderzoek te doen, wat ook heel interessant is en de studie heel breed maakt. Daarnaast heb ik ook nog bètavakken (die eindelijk van pas komen) en het is dan ook mooi om te zien hoe die in de realiteit ook van toepassing komen.

De stad Enschede
Ik ben voor mijn studie van Friesland naar Enschede verhuisd, omdat dat best wel een stuk is. Ik vind het heerlijk om nu lekker zelf te bepalen wat ik allemaal doe, maar het is dan soms ook wel lekker om even naar je ouders te gaan om verwend te worden :).
Wonen in Enschede
Ik heb ook een fijne kamer in het centrum van Enschede met een leuke huisgenoot wat het allemaal natuurlijk ook leuker maakt. Ik had voor mijn studie de keuze om naar Amsterdam of Enschede te gaan. Ik heb gekozen voor Enschede, omdat ik zelf niet zoveel heb met de grootte van Amsterdam en in Enschede hangt gewoon een hele fijne sfeer.
Een echte studentenstad
Veel mensen denken dat Enschede een klein stadje is in het uiterste van Nederland, maar ik denk dat die mensen nog nooit in Enschede zijn geweest! Enschede is namelijk hartstikke gezellig en een echte studentenstad. Er zit zowel een hbo als universiteit en er zijn vaak ook veel Duitse toeristen aanwezig (als er geen corona is). Het centrum is soort van opgesplitst in twee delen: een horeca/uitgaansgebied en een winkelgebied. Dit maakt het heel gezellig.

De overstap van leerling naar student
Vanuit het gymnasium was ons al best wel geleerd om alles zelfstandig te doen en aan te pakken, dat maakte de stap naar het hbo een stuk gemakkelijker. De grootste stap was eigenlijk dat alles weer opnieuw begint en je weer bij 0 start qua mensen leren kennen en de vakken die je krijgt. Nu krijg ik bij mijn studie nog wel een aantal vakken die ik ook op de middelbare had, wat dan wel weer vertrouwd voelt.
Tip voor aankomende studenten
Mijn tip voor alle aankomende studenten is: kijk ook eens verder dan de ‘normale’ voor de hand liggende keuzes. Als je mij twee jaar geleden had gezegd dat ik dit nu zou doen dan had ik je waarschijnlijk raar aangekeken, maar ik heb het nu echt heel erg naar mijn zin hier. Ook moeten vwo-leerlingen niet bang zijn om de stap te nemen naar het hbo, als het een studie is waar je echt geïnteresseerd in bent dan moet je er gewoon voor gaan!
Heb je verder nog vragen?
Mocht je na het lezen van dit stukje nog vragen hebben, stel ze vooral en dan zal ik mijn best doen om ze te beantwoorden!