Onderzoek en ontwerpen

We vinden het belangrijk dat je de wereld om je heen ontdekt en jezelf uitdaagt. Daarom volgen alle leerlingen de eerste twee jaar het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O). Dit vak hoort bij het Technasium. Wij zijn de enige school met een erkend Technasium in Leeuwarden en omstreken. Dat klinkt heel technisch, maar dat is het niet. Het Technasium is een ruimte in school waar je aan projecten werkt op allerlei gebieden. Dat is natuurlijk enorm uitdagend! Daarom past het Technasium ook zo goed bij ons.

 

Echte opdrachten


Bij O&O werk je samen met je klasgenoten aan een echte opdracht van een bedrijf of bijvoorbeeld de gemeente. Je gaat daar op bezoek of er komt iemand in de klas vertellen over een probleem dat opgelost moet worden. Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat mensen ziek worden van een virus? Hoe kun je plastic uit de zee halen? Hoe zorg je voor minder verkeersongelukken op een kruispunt? Samen met je klasgenoten ga je dit probleem onderzoeken. Samen presenteren jullie de oplossing aan de opdrachtgever. Het mooie van O&O is dat je veel oefent met allerlei vaardigheden. Bijvoorbeeld samenwerken, communiceren en creatief zijn. Daar heb je nu en later veel aan.

 

Door met het Technasium

Vind je O&O een superleuk vak? Dan kan je dit na het tweede jaar als keuzevak kiezen. Je kan er ook examen in doen. Dan doe je een meesterproef, die je meestal combineert met je profielwerkstuk.

Contact