20 mei 2022

Door weer en wind: leerlingen Leeuwarder Lyceum gaan op de fiets naar Eindhoven!

Leerlingen van het Leeuwarder Lyceum, school van OSG Piter Jelles in Leeuwarden, hebben een fietstocht afgelegd naar Eindhoven vanwege een nieuw project voor het vak Onderzoeken & Ontwerpen (O&O). Het was een barre reis met veel regen, natte kleding, niet altijd een al te beste conditie, een trapper die van de fiets afvloog met als resultaat een wandeling van een uur en nog een aantal avonturen.

 

Wat begon als een geintje..

De fietstocht begon als geintje. Nadat Maarten, David en Rinze (16/17 jaar) hadden voorgesteld om treinkaartjes van €100,- per stuk te kopen voor het project, gaf docent Roos Offringa grappend aan dat ze €100,- konden krijgen als ze de reis op de fiets af gingen leggen. Mevrouw Offringa dacht niet dat Maarten, David en Rinze echt op de fiets zouden stappen, maar ze zijn de uitdaging aangegaan.

 

..eindigde in een serieuze fietstocht

Maarten, David en Rinze zijn de eerste dag gestart met een fietstocht naar Kampen. Na een overnachting bij opa en oma stapten ze maandag vol goede moed op de fiets richting Arnhem. Een dag met alleen maar regen. Zeiknat kwamen ze aan in een hostel en zelfs nadat alle kleding een nacht op de kachel had gelegen, stapten ze dinsdag in nog steeds natte kleding op de fiets, richting Eindhoven.

 

Uiteindelijk waren ze te vroeg in Eindhoven, maar na een uurtje werden ze opgehaald door de opdrachtgever. Ze kregen een rondleiding door het bedrijf en de opdracht is goed doorgesproken. Met de barre reis achter de rug, zijn de leerlingen lekker met de trein, terwijl ze Just Dance speelden, terug naar huis gegaan.

 

Over het project

Het bedrijf Core Chemistry heeft een apparaat ontwikkeld welke i-pads, telefoons, etc. kan recyclen. Op dit moment wordt de apparatuur met de hand kapot gemaakt door medewerkers, maar met het apparaat kan de apparatuur in een zoutbad gelegd worden, waarna het vervolgens door het apparaat vermorzeld wordt. Het vraagstuk waar de leerlingen mee bezig zijn is hoe het apparaat mobiel gemaakt kan worden, zodat het op een efficiënte manier in en uit de fabriek verplaatst kan worden.

Contact