30 mei 2022

Young Solar Challenge

Ook dit jaar doet het Leeuwarder Lyceum weer met een team mee aan de Young Solar Challenge. Dit jaar met een team van 11 leerlingen uit atheneum 4. Het team heeft de afgelopen maanden zelf de boot (Helios genaamd) gebouwd, het elektrisch systeem geïnstalleerd en de boot ingericht. Het resultaat is op de foto goed te zien. Evenals het logo van de hoofdsponsor (Neways Leeuwarden).

Afgelopen weekend heeft het Team in een deelnemersveld van 28 boten deelgenomen aan het NK Zonnebootrace 2022 in Akkrum. Daar hebben we de derde prijs gehaald (zie foto). Bij het sprintonderdeel hadden we de 2e prijs en bij de “endurance” zijn we 5e geworden. Een hele goede prestatie dus.

De komende weken gaat het team deelnemen aan de elfstedentocht. De elfstedentocht wordt in 5 etappes afgelegd volgens het volgende schema:

  1. Vrijdag 10 juni Leeuwarden – Sloten             47 km
  2. Zaterdag 11 juni Sloten – Workum                   45 km
  3. Donderdag 23 juni Workum – Franeker               42 km
  4. Vrijdag 24 juni Franeker – Dokkum               43 km
  5. Zaterdag 25 juni Dokkum – Leeuwarden         26 km

De finish is op zaterdag 25 juni op de Bonkevaart, gevolg door een rondvaart door de Leeuwarder grachten! Iedereen is natuurlijk uitgenodigd om het geheel of een deel daarvan met de leerlingen mee te maken. Voor details: zie https://www.youngsolarchallenge.nl/ .

Gezien de resultaten van het afgelopen weekend in Akkrum zijn wij een serieuse kandidaat voor de eindoverwinning. Temeer omdat we goed helder hebben wat er bij de “Endurace” misgegaan is en wat we nog kunnen verbeteren. Maar goed, dat geldt natuurlijk ook voor de andere teams.

 

Het Young Solar Team van het Leeuwarder Lyceum

Jelte Bakker, Hugo van Driel (niet op groepsfoto), Thom van der Mark, Roald Mast, Tim Meijer, Wietse Mollema, Frederique Slot (niet op groepsfoto), Sander van der Veen, Bridget Verkruissen, Siward Walinga en Anna Zijlstra.

Dardy Hamburger (docent, niet op groepsfoto)

 

Contact