7 juni 2021

Young Solar Challenge

Ook dit jaar doet het Leeuwarder Lyceum mee aan de Young Solar Challenge. Het team bestaat uit twaalf leerlingen uit havo 4 en atheneum 4 .

De leerlingen doen mee aan de Young Solar Challenge in het kader van een keuzeproject voor het Technasium vak “Onderzoek en ontwerpen”.

Boot op zonne-energie

De leerlingen bouwen daartoe zelf een boot die geheel op zonne-energie vaart.

Aan de Young Solar Challenge doen jaarlijks zo’n 30 tot 40 teams van verschillende scholen mee. Er worden verschillende wedstrijden georganiseerd, waarbij het team van het Leeuwarder Lyceum al meerdere keren succesvol is geweest. Zo zijn wij al 2 keer Nederlands kampioen geweest en zijn we ook al eens als 2e geëindigd.

Twee wedstrijden dit jaar

Dit jaar zijn er twee grote wedstrijden gepland. Vlak voor de zomervakantie in Franeker en vlak na de zomervakantie in Purmerend. We hopen dat deze wedstrijden, in tegenstelling tot de wedstrijden vorig jaar, straks wel mogelijk zijn.

Proefvaren

Afgelopen vrijdag is er voor het eerst proefgevaren met de nieuwe boot op de Tearnser Wielen (zie foto). Het was een geslaagde proefvaart bij schitterend weer. Wel heeft het team ook alweer geconcludeerd dat er nog veel te verbeteren valt. Vooral de topsnelheid moet nog wat hoger. Oftewel; weer nieuwe uitdagingen, wat prima past bij het Technasium.

Elfstedentocht

Vorig jaar moesten in verband met de Corona crisis de wedstrijden geannuleerd worden. Om toch nog een mooie tocht te maken met de boot, heeft een deelteam van 4 leerlingen van het Leeuwarder Lyceum, samen met twee andere scholen, als pilot de Elfstedentocht volledig op zonne-energie gevaren.

Contact