1 september 2016

Rixt naar Rio!

Rixt van der Horst, oud-leerling van OSG Piter Jelles, gaat samen met haar paard ‘Caraat’ naar de Paralympics in Rio!

Toen Rixt vijf jaar oud was zat ze al op paardrijden. Niet alleen omdat ze gek was op paarden, maar ook omdat het erg goed voor haar bleek te zijn. Een soort therapie.
Tijdens de geboorte heeft ze zuurstofgebrek gehad. Ook is ze spastisch en heeft ze een evenwichtsstoornis. Hierdoor zijn de spieren erg stijf en heeft ze moeite met lopen. Dit wordt enigszins verlicht door het paardrijden, waar de spieren worden gerekt, los worden gemaakt en haar evenwicht wordt getraind. Door het harde trainen heeft ze de spieren zo getraind dat ze zelfstandig op het paard kan blijven zitten.

Rixt begon bij de reguliere sport met ‘gewone’ wedstrijden. Tijdens deze wedstrijden bleek dat ze talent had, maar ze liep tegen haar beperking aan. Na het verdiepen in de aangepaste sport mocht ze in het jaar 2008 meedoen aan het EK. Dit jaar was ook het jaar van de Olympische Spelen. Ze sprak daar de bondscoach en werd (nog meer) geïnspireerd.

Op school had ik geen ‘last’ van mijn beperking

Tijdens haar schoolperiode op Piter Jelles –Rixt zat op het Leeuwarder Lyceum (Aldlân)- heeft ze, naar eigen zeggen, geen ‘last’ gehad van de beperking. Dit komt mede doordat ze heel open was over haar beperking. Alle klasgenoten wisten hoe het zat en hielden er rekening mee. De keuze voor het onderwerp voor haar profielwerkstuk in haar examenjaar was (toevallig) de Paralympics! Ze kreeg hier een goed cijfer voor en iedereen in de klas hoopte dat ze de Paralympics ooit zou gaan halen. Nou, dat is gelukt!

Rixt heeft al twee grote titels achter haar naam staan, namelijk: Europees Kampioen en Wereldkampioen. Nu ze naar de Paralympics gaat, hoopt ze uiteraard een aantal medailles mee naar Nederland te nemen. Al is het natuurlijk ook al een hele eer om mee te mogen doen. Het ging allemaal uiteraard niet vanzelf; er is de afgelopen jaren hard getraind voor dit moment. Vijf tot zes keer per week was Rixt bezig, bijna fulltime dus. Dit trainen deed ze op haar paard ‘Uniek’, waar ze de twee grote titels ook mee heeft gewonnen. Vanaf december heeft ze een reservepaard, voor het geval er iets met Uniek zou gebeuren. Dit paard, Caraat, heeft het zo goed gedaan dat ze ervoor heeft gekozen om met Caraat naar de Paralympics te gaan.

Ik schat mijn kansen goed in

Er is sterke concurrentie uit het buitenland, maar Rixt schat haar kansen goed in. De Paralympics zijn van 7 tot en met 18 september. Rixt rijdt op 13, 15 en 16 september (tijden zijn nog niet bekend) en dit kan iedereen volgen via de website van de NOS die het live gaat uitzenden. Ook zijn er op de televisie bij de NOS dagelijks highlights van de dag te zien.

Rixt, succes! Wij duimen voor je!

Volg Rixt ook op Facebook of haar website: http://www.rixtvanderhorst.nl/

Contact