22 januari 2019

28e lustrum Stedelijk Gymnasium

Op zaterdag 12 januari vierde het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden haar 140-jarige bestaan met een gevarieerd en druk bezocht programma. Van Jan ten Brug, voorzitter van de stichting lustrumviering Stedelijk Gymnasium, ontvingen we een kleurrijk verslag!

“Veertig jaar geleden, toen het Stedelijk Gymnasium haar honderdste verjaardag vierde, werd op de dag waarop normaal de jaarlijkse Grote Fuif plaatsvond dat heuglijk feit gevierd met een reünie van oud-leerlingen en (oud-)docenten. De reünie was zo’n succes dat kort daarop besloten werd er een vijfjarige traditie van te maken, een lustrum dus. Veertig jaar later is het lustrum nog springlevend. Het bijzondere is dat het georganiseerd wordt door oud-leerlingen die al een jaar van tevoren van heinde en ver naar Leeuwarden komen om het terugkerende evenement mogelijk te maken. In 2018 was het niet anders. Een grote groep, in leeftijd variërend van  20 tot over de 70, kwam uit alle hoeken van Nederland iedere maand in de leraarskamer op de Noorderweg 1 bijeen om het lustrum van 2019 tot een groot feest te maken.  Dergelijke samenkomsten zijn al feesten op zich. Zet twintig oud-gymnasiasten bij elkaar en je krijgt de school terug: een school met eigenwijze, ietwat anarchistische , solistische en altijd alles beter wetende mensen, die als het puntje bij paaltje komt merkwaardig genoeg fantastisch kunnen samenwerken en een feest kunnen organiseren dat beiert als de grote klok van de Oldehove.

In 2019 is het weer gelukt. Meer dan duizend reünisten togen naar de Noorderweg in Leeuwarden. De gangen van het ook al bijna 140-jarige gebouw waren nog nooit zo vol. De lessen van (oud-)docenten werden massaal bezocht. Voor iedereen was het een feest om weer naar school te gaan. De gangen van het niet al grote gebouw waren nog nooit zo vol. Op zaterdag 12 januari werd een record gebroken. Huidige leerlingen hielpen bij de ontvangst en de catering. Vier van hen legden alles fotografisch vast en maakten de obligate klassenfoto’s. Een van hen maakte na gedane arbeid de toch wel kenmerkende opmerking dat hij nog nooit zoveel eigenwijze mensen bij elkaar had gezien. γνθι σεαυτόν (gnoti seauton) ken uzelf zouden die laatsten gezegd hebben wanneer ze het hadden gehoord.

’s Middags werd het feest tijdens de officiële bijeenkomst in de Grote Kerk voortgezet. Het thema ‘stout zijn’ hielp ongetwijfeld daarbij. Vijf prachtige verhalen van leerlingen van bijna 70 tot nog geen 30 die gingen van onzichtbaar spieken tot stiekem bierdrinken droegen daartoe bij. Zij brachten de oude school ook voor de minder stoute leerlingen weer tot leven. Omdat de Grote Kerk te klein was werd er tegelijkertijd een rondleiding door de stad en een lezing in het Historisch Centrum georganiseerd.

Ook tijdens de borrel, op school, was het weer nostalgisch terugkijken op het verleden, werden herinneringen opgehaald, contacten hernieuwd. Daarna verspreidde de gymnasiale meute zich over de restaurants in de binnenstad om weer op tijd te zijn voor de fuif.

Traditiegetrouw wordt ieder lustrum afgesloten met een Grote Fuif. In de grote zaal van De Harmonie werd een interactieve wetenschapsshow opgevoerd. Iedereen in de zaal zat met haar of zijn mobieltje in de hand om via KAHOOT antwoorden te geven op de door oud-leerlingen/wetenschappers gestelde vragen. Professor Aukje en advocaat Tjalling leidden iedereen al relativerend door vragen heen terwijl Peter zingend en spelend de wetenschap van nodig commentaar verschafte. Na de show werd er gefeest, gedanst en vooral gepraat tot De Harmonie en daarna alle kroegen sloten.

Feit is dat veel oud-leerlingen elkaar moe maar heel tevreden in de diverse hotels van Leeuwarden bij het ontbijt weer tegenkwamen.”

 

Contact