7 maart 2019

Uitwisseling Franse en Nederlandse leerlingen

Van 28 februari tot en met 6 maart hadden 29 vierde klas leerlingen van Stedelijk Gymnasium, Leeuwarder Lyceum, Montessori High School en !mpulse Leeuwarden 28 leerlingen van het Franse Lycée Auguste Chevalier over de vloer. Geertje Kooistra, lerares Frans, organiseert de uitwisseling om leerlingen (met Frans in hun pakket) te laten ervaren hoe het is om contact te hebben met leeftijdsgenoten uit een ander land. Ook vindt ze het belangrijk om ze de Franse taal echt te laten ervaren, aangezien je het hier weinig hoort. Ze leren niet alleen over elkaars taal, maar ook over gewoontes en cultuur. In mei is het vervolg: dan gaan onze leerlingen naar Domfront/Normandië toe.

Linde Viersen, leerling van !mpulse, schreef een verslag:

 “Vrijdagavond 1 maart kwam de bus uit Frankrijk aanrijden. Daar waren de Franse leerlingen waar de Nederlandse leerlingen al een aantal weken contact mee hadden via social media. Iedereen werd welkom geheten en vertrok naar de gastgezinnen. De volgende dag stonden we alweer vroeg op. Bij het groeten was het even wennen aan de twee zoenen van de Fransen. Vervolgens kregen we een workshop en ondernamen we kennismakingsactiviteiten. Eerst was iedereen een beetje onwennig, maar ondertussen zijn we een hechte groep geworden. Ondanks de taalbarrière kunnen we het goed met elkaar vinden. Bij het bowlen verbaasden we ons over de kunsten van de Fransen. Waar de Nederlanders (waaronder ik, Linde) hun bowlingbal volledig naast de kegels wisten te krijgen, scoorden de Fransen (mijn buddy, Justine B) strike na strike. Gelukkig werd er vooral veel gelachen. 

’s Avonds hadden we het feest, waar iedereen veel zin in had. Gymnasiumfeesten staan goed bekend, dus we hadden hoge verwachtingen. Het was een leuke avond waar iedereen elkaar nog beter leerde kennen op de dansvloer. Het feest ging niet te lang door, want de bus naar Amsterdam vertrok de volgende ochtend alweer om 8 uur. In Amsterdam hebben we veel gezien en ondertussen ook gelachen. Het Anne Frank Huis maakte veel indruk. Ook hebben we het Van Gogh museum mogen bewonderen. Het was een lange dag, vol indrukken. 

De dagen die volgden hebben de Fransen en Nederlanders zich steeds meer gemengd en er werden vele vriendschappen gesloten. Graffiti spuiten kunnen we niet zo goed, gelukkig ging het dansen een stuk beter. De dans die we hebben geleerd kunnen we nu nog uitvoeren en we dansen hem graag met meerdere leerlingen samen. Tapas maken is misschien ook niet ons grootste talent, maar het was erg gezellig om te doen. Hier en daar een poging doen tot koken, tussendoor veel kletsen en af en toe wat proeven van een mislukte pannenkoek of pizza; het was een ervaring. Helaas zit de tijd met de Fransen er alweer op. Gelukkig hebben we nu het volgende om naar uit te kijken en kunnen de Nederlanders meemaken hoe het was voor de Fransen om in een totaal andere cultuur te leven. Domfront en inwoners, tot snel! Merci et à bientôt!”

Contact