19 maart 2021

Column Hans Krabbendam: Koolmees

Hans Krabbendam is biologiedocent op De Dyk, OSG Piter Jelles. Hij is graag buiten, bijvoorbeeld in een bootje of op de motor. Hans neemt ons mee in de dagelijkse dingen die hij meemaakt als docent en mentor.

Vanmiddag zat ik voor een rustig werkende klas, toen ineens de lokaaldeur openbarstte en er een hard hijgende leerlinge binnenstormde. Hoogrode konen, compleet met jas, sjaal en muts. Hier was iets loos.

Instinctief klikte ik onmiddellijk in de EHBO-stand. Verhoogde paraatheid. Ik draaide mijn stoel bij en vroeg met gespeelde kalmte wat ik voor haar kon doen. Ze stak haar linkerarm naar me uit, haar vuist halfgesloten, de andere hand losjes beschermend erboven zwevend. “Meneer Krabbendam! Er was een kát! …En die had…” We keken allebei naar de halfgesloten hand. Nu pas zag ik een flauwtjes worstelende jonge koolmees. Haar hand ging wat open, ze was bezig het beestje aan mij te overhandigen, zo bleek.

In mijn gedachten zag ik het gevederde slachtoffer al fluks hersteld uit zijn coma door het volle klaslokaal fladderen. “Hou jij hem maar vast”, zei ik, “hij zit daar goed.” Ik bekeek het diertje even goed tussen haar vingers door en zag gelukkig geen opvallende beschadigingen. Daarop vroeg ik haar waarom ze met dit slachtoffer naar mij was gekomen.

Niet begrijpend keek ze me aan. “U bent toch biologiéleraar…!” Case closed. Geraakt door het vanzelfsprekende vertrouwen dat deze leerlinge in mij en mijn vak tentoonspreidde, deed ik het voorstel om het meesje buiten ergens op een rustig plekje in de bosjes neer te zetten. Ze knikte dapper toen ik vertelde dat het dier alleen erg geschrokken leek en na even hersteld te zijn wel weer weg zou vliegen. Gerustgesteld verliet ze met het meesje het lokaal. De rust keerde weer. 

De hoofden bogen zich weer over de iPad’s. Een lesuur later kwam ze voor haar eigen bio-les binnen, nu zonder jas en blos op de wangen. “Is het gelukt?”, vroeg ik. Ze knikte: “Ik heb hem in het riet gezet.”  Ik stak mijn duim op, de les kon beginnen.

#hetvakvandocentkentvelefacetten

Contact