24 juni 2021

Leerlingen Leeuwarder Lyceum slepen titel ‘Beste Meesterproef van Friesland’ binnen

Leerlingen van Leeuwarder Lyceum (OSG Piter Jelles) hebben de titel ‘Beste Meesterproef van Friesland’ binnen gesleept. Deze titel hebben ze behaald aan de hand van het project ‘verandering van het bèta-plein’, waarbij ze onder andere een plattegrond hebben gemaakt ter verbetering van het schoolgebouw van het Leeuwarder Lyceum.

Dit project was de eindopdracht van het Technasiumvak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Met de Meesterproef sluiten de leerlingen het eindexamenvak af.

Een vraagstuk van echte opdrachtgevers

Leerlingen Laura Heijmans, Fenna van Noort, Marlinde Pot en Trynke Dorst werkten aan dit project tijdens Onderzoek & Ontwerpen, een vak dat alle technasiumleerlingen volgen. Bij O&O lossen leerlingen een vraagstuk op voor echte opdrachtgevers.

Onder begeleiding van docent Roos Offringa, opdrachtgever Douwe Veltman (BCN Groep) en expertbegeleider Foppe Hoekstra (VMEZ Architecten) zijn de leerlingen aan de slag gegaan met een serieus ontwerp, waarbij ze mee mochten denken over de herinrichting van het gebouw. Het doel was een werkplek creëren waar zowel leerlingen als docenten graag willen werken. “De leerlingen hebben super veel geleerd van dit project. Ze hebben het plan uitgewerkt tot in detail en dit professioneel weergegeven in plattegronden en 3D tekeningen,” zo vertelt docent Roos Offringa.

De plattegrond kun je ook bekijken!

Informatie over de wedstrijd

De wedstrijd voor ‘Beste Meesterproef van Friesland’ is georganiseerd door Roelof Brinksma van CSG Liudger. Dit jaar waren Kevin Visser (Ventura Systems), Hein Kleefstra (Rabobank) en Wilco Zwennis (Stichting Technasium) de juryleden.

Alle Technasium scholen in Friesland mochten meedoen aan de wedstrijd (Leeuwarder Lyceum, Stellingwerf College, RSG Simon Vestdijk, Linde College, CSG Liudger, CSG Bogerman).

Foto: Prijs wordt uitgereikt door docent Roos Offringa aan de leerlingen. De foto is gemaakt door Michel van Vierzen.

Contact