23 september 2021

Ouders terug in de schoolbanken bij Stedelijk Gymnasium: oudercursus Grieks en Latijn

De eerste drie lessen zitten er alweer op: de oudercursus Grieks en Latijn is een groot succes onder de ouders van de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium. Tijdens deze cursus maken de ouders kennis met Grieks en Latijn, zodat ze zelf ook een beetje kunnen ervaren wat de leerlingen van het Stedelijk Gymnasium o.a. allemaal leren.

Er zijn al grote stappen gezet: De beginselen van de Latijnse grammatica zijn uitgelegd, de Griekse letters zijn nagetekend en de eerste tekst is vertaald. De cursus begon met een introductie in het Latijn, waarmee ervaren werd hoe het Latijn geklonken heeft en waarbij duidelijk werd dat het Latijn een echte taal was, en nog steeds is.

Actief meedoen

De ouders deden actief mee, toen aan hen in het Latijn gevraagd werd het raam aan te wijzen of de linkerhand op te steken. De week daarna kregen ze te maken met het Griekse alfabet: hoe zien die letters er nu precies uit, hoe heten ze en hoe kunnen ze hun kinderen helpen met het leren van dit vreemde alfabet?

Naamvallen en werkwoordsysteem

Afgelopen maandag hebben de ouders zelf moeten ontdekken wat de functies van de naamvallen zijn in het Latijn en hoe het werkwoordsysteem in elkaar zit, waarbij de belangrijkste boodschap voor beide klassieke talen is: verschil in vorm gaat altijd gepaard met verschil in betekenis.

Enthousiaste ouders

Op het Stedelijk Gymnasium lieten verschillende leerlingen weten dat ouders enthousiast terugkwamen van de lessen. Daarom kijken ze daar erg uit naar de komende weken. Uiteraard zijn wij ook erg benieuwd wat de ouders verder nog leren en hoe ze de cursus ervaren.

Contact