15 juni 2022

Opening beeldende kunst expositie ‘Buitenaards’ groot succes

Afgelopen dinsdag 14 juni is de beeldende kunst expositie van Arts eXpression met het thema ‘Buitenaards’ geopend in dbieb, door Hilde Tjeerdema. Arts eXpression is een jaarlijks kunstevenement van de scholen van OVO Fryslân-Noord (OSG Piter Jelles en RSG Simon Vestdijk). Achtentwintig werken zijn gepresenteerd tijdens deze dag en ze zijn de komende drie weken nog te bewonderen in dbieb.

In de ochtend pitchten (ultrakorte presentatie) de leerlingen hun beeldende aan de vakjury, waarna de prijsuitreiking ’s middags tijdens de opening volgde. Folkert Bangma (voorzitter College van Bestuur, OVO Fryslân-Noord) opende met een welkomstwoord, waarna twee leerlingen van het Stedelijk Gymnasium (Abe Tuinstra en Fenna Siere) een eigen geschreven gedicht voor mochten dragen.

Kleur, vorm en materiaal

Vervolgens werden de winnaars bekend gemaakt. Max Werkman (vervangend jurylid, beeldende kunst docent/kunstenaar) sprak met mooie woorden over de werken: “Zoveel verschillende uitingen in kleur, vorm en materiaal. Het was lastig om een winnaar te bepalen, en daarom benoem ik zowel de nummer één als de nummer twee in beide categorieën.”

Winnaars onderbouw en bovenbouw

Hiltje Rookmaker (lid College van Bestuur, OVO Fryslân-Noord) mocht Gerben van der Weit en Toots van Brakel (!mpulse Kollum) feliciteren met de winst in de onderbouw. Rosemary Romero (Montessori High School) zat hen op de hielen met een strakke tweede plek. In de bovenbouw mocht Nicole Bevers (teamleider dbieb) Fardau Span (!mpulse Leeuwarden) feliciteren met de winst. Zij werd op de voet gevolgd door Liesbeth Morsing (YnSicht) met een tweede plaats.

Officiële opening

Daarna was het tijd voor de officiële openingshandeling, het lintje doorknippen, welke werd uitgevoerd door Hilde Tjeerdema (wethouder Onderwijs). Na de opening konden ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s en andere belangstellenden de expositie bekijken.

Expositie

De opening was een groot succes, met veel belangstelling van trotse ouders, broertjes, zusjes en andere genodigden. De expositie is nog te bekijken t/m 3 juli in dbieb. Het is een mooi voorbeeld van hoe onderwijs, kunst en een geliefde openbare plek zoals dbieb bij elkaar komen.

Arts eXpression

De Arts eXpression is ontstaan vanuit een behoefte om leerlingen een podium te geven waar ze kunnen laten zien wat ze, naast onderwijsinhoudelijke kennis en vaardigheden, nog meer in huis hebben. Traditioneel gezien bestaat het evenement uit beeldende kunst en podiumkunst. In verband met de omstandigheden rondom Corona is er vorig jaar een digitale expositie geweest en geen podiumkunst. Ook tijdens dit schooljaar, de 10de editie, is er geen podiumkunst, maar wel weer een  fysieke expositie met feestelijke opening. De kunstwerken zijn te zien in dbieb van 14 juni t/m 3 juli 2022.

Fardau Span, winnaar bovenbouw

Gerben van der Weit en Toots van Brakel, winnaars onderbouw

Contact