15 maart 2023

Leerlingen van de scholen van OVO Fryslân-Noord maken indrukwekkende kunst met thema ‘Taboe’

Wethouder Nathalie Kramers opent expositie Arts eXpression in dbieb in Leeuwarden

Gisteren was de officiële opening van de expositie ‘Taboe’ van het project Arts eXpression van de scholen van Openbaar Voortgezet Onderwijs Fryslân-Noord (RSG Simon Vestdijk, OSG Piter Jelles en De Jutter) in dbieb in Leeuwarden. De expositie werd geopend door het College van Bestuur en wethouder Nathalie Kramers en werd muzikaal omlijst door artiest Finn van der Molen die zijn eigen nummer ten gehore bracht.

Thema ‘Taboe’ levert kunstwerken op met diepgang en een verhaal

Met het project Arts eXpression geeft OVO Fryslân-Noord jaarlijks op een bijzondere manier extra aandacht aan de wereld van de kunsten en aan de talenten van de leerlingen op het gebied van kunst. Op de scholen in Leeuwarden, Dokkum, Kollum, Harlingen, Franeker en Vlieland hebben leerlingen van 12 tot 18 jaar zich, onder leiding van kunstdocenten, gestort op het thema ‘Taboe’. Dit thema heeft uiteenlopende creatieve processen op gang gebracht en een diversiteit aan kunstwerken opgeleverd. Door elke school is het beste werk uit de bovenbouw en het beste werk uit de onderbouw geselecteerd voor de finale-expositie beeldende kunst in dbieb in Leeuwarden. In totaal heeft dit 28 werken opgeleverd, elk met diepgang en een achterliggend verhaal. Thema’s die in de kunstwerken naar voren komen, zijn onder andere: angst, depressie, menstruatie, verslaving en lichaamsschaamte.

Pitchen voor de vakjury

Tijdens de opening gaven de leerlingen die geselecteerd waren voor de finale, een korte pitch voor de vakjury. Die bestond dit jaar uit beeldend kunstenaar Hein de Graaf, teamleider van dbieb Nicole Bevers en lid College van Bestuur van OVO Fryslân-Noord Hiltje Rookmaker. De vakjury koos het kunstwerk van Somar Jilo (RSG Simon Vestdijk) uit als winnaar van de onderbouw en het kunstwerk van Marta Callens (Stedelijk Gymnasium) uit als winnares van de bovenbouw. Van 15 maart tot 4 april a.s. kan er daarnaast gestemd worden op een kunstwerk voor de publieksprijs.

De expositie ‘Taboe’ is vrij toegankelijk en te zien tot 4 april 2023, tijdens de reguliere openingstijden van dbieb in Leeuwarden.

Contact