Examenleerlingen in het zonnetje

Het is voor iedereen een gekke tijd. We werken thuis, zijn thuis bezig voor school en zien onze vrienden en familie eigenlijk alleen digitaal of op afstand. Stel je voor dat je dit jaar examen zou doen? Dan gaat het helemaal anders. Daarom zetten we graag de examenleerlingen van OSG Piter Jelles in het zonnetje. Jullie zijn toppers!

Berber Strampel Pijl

Hoe heb je het ervaren, thuis leren?

“Een vreemde situatie was het… zo thuis leren. Gelukkig hebben ik en mijn zusjes genoeg ruimte zodat we elkaar niet storen. Als ik met school bezig ben, zit ik meestal in het kantoor van mijn ouders. Op zich redde ik me dus wel met leren, maar mis school toch stiekem ook wel een beetje :).”

Waar kijk je naar uit?

“Waar ik het meest naar uitkijk wanneer alles weer ‘normaal’ is, is het afspreken met vriendinnen. Dat mis ik echt! Volgend jaar ga ik Psychobiologie in Amsterdam studeren, daar kijk ik ook echt naar uit.”

Wieger van Breukelen Pijl

Wieger blijft vooral nuchter. Hij was goed bezig en bleef aan de studie.

Wandelen

Ik woon naast het Leeuwarder Bos en daar ga ik elke avond weer wandelen met mijn moeder, want wij zitten allebei het grootste gedeelte van de dag in huis. Als ik dan door het bos loop en alle mensen zie, die ook de hele dag thuis in hun woonkamer of aan de keukentafel hebben gewerkt, dringt het toch weer tot mij door wat voor gekke situatie we in zijn beland.

Veel binnen zitten

Gelukkig “handel” ik (en ook mijn familie) de situatie best goed. We lopen elkaar niet voor de voeten en we kunnen ons (voorlopig) nog prima vermaken. Mijn dagen breng ik helaas dus veelal binnen door. Ik ben namelijk gestopt met werken en mij resteerde dus enkel leren en binnen chillen.

Nuttige tijdsbesteding

Dat vind ik soms wel lastig, want ik ben echt iemand wiens handjes beginnen te kriebelen als ik te lang stilzit en niet veel te doen heb. Gelukkig ga ik binnenkort weer beginnen met werken, dus ik hoop dat ik daarmee mijn dagen, ook al is leren natuurlijk ook hartstikke nuttig, weer nuttig kan besteden. Ik heb een leidinggevende functie bij een Jumbo, dus ik kan daar momenteel wel mijn steentje bijdragen.

Vooruitkijken

Buiten het weer aan het werk gaan, kijk ik vooral heel erg uit naar het moment waarop ik weer gezellig met mijn vrienden een biertje kan drinken. Dat heb ik stiekem wel een beetje gemist. Ik ben in principe geslaagd en volgend jaar begin ik aan “International relationships and international organisations” aan de Rijksuniversiteit Groningen. Maar dan moet ik nog wel even een huisje zoeken.

Froukje van Gelder Pijl

Hoe heb je het ervaren, thuis leren?

“Op school zijn, mis ik het meest. Ik probeerde om de dag wat aan wiskunde, natuurkunde en Grieks te werken, zodat ik de stof niet vergat. Dat waren mijn enige vakken nog. Verder had en heb ik lekker veel tijd om te lezen en te tekenen.”

Waar kijk je naar uit?

“Stiekem kijk ik het meeste uit naar de diploma-uitreiking, omdat we dan iedereen van ons leerjaar weer bij elkaar hebben. Dat is altijd een hele mooie afsluiting van het jaar, meer dan de eindexamens. Volgend jaar ga ik geneeskunde doen in Rotterdam. Ondanks corona heb ik daar heel veel zin in!”

Mare Bronsema Pijl

Mare Bronsema was van plan examens te gaan doen dit jaar. Ze had haar moeder al gevraagd een heel ‘leerschema’ te maken zoals ze dat toen ook voor haar zus deed.

Nu alles anders is geniet ze vooral van het buiten zijn, ze heeft een hele grote tuin waar ze haar kippen met veel liefde verzorgt. Daar heeft ze nu alle tijd voor.

Mountainbiken

Ook een blokje op haar mountainbike kan Mare van genieten! De mountainbike deelt ze met haar broertje: dat levert soms nog wel wat spanning op.

Kwaliteiten inzetten

Mare is een onderzoekend type en gaat volgend jaar naar Nordwin om daar haar onderzoekende kwaliteiten in te zetten als biologisch medisch analist. Hier kijkt ze enorm naar uit!

Leraren, vrienden of collega’s?

Wat leuk is, is dat Mare de docenten thuis bij de voornaam noemt. Het is soms net of ze het over haar vrienden heeft. Als je haar thuis hoorde praten met haar mentor Adriana, leek het net alsof ze collega’s waren.

Doorzetter

Zo hebben wij als school Mare ook ervaren: een doorzetter met discipline maar ook als een vriendelijke, behulpzame meid.

Netflix en leren

Mare leert samen met haar beste vriend Netflix, zij hebben samen al heel wat uren versleten. Ze is in ieder geval wel een beetje opgelucht dat ze niet hoeft te leren voor NaSk en wiskunde, hier keek ze enorm tegenop!

Wies Eefting Pijl

Hoe heb je het ervaren, thuis leren?

“Het is alweer ruim zeven weken geleden sinds mijn laatste stap in de school. Het voelde bijna als vakantie met het mooie weer, maar dat was het natuurlijk niet: de schoolexamens gingen gewoon door. Door dat semivakantie-gevoel ging het leren soms een beetje moeilijk, maar het is niet onmogelijk. Op de foto ben ik bijvoorbeeld bezig met een praktische opdracht voor Frans met Ylse Muller (op anderhalve meter afstand!). Zo is het toch leuk om weer iemand van school weer in het echt te zien, in plaats van op een beeldscherm.”

Waar kijk je naar uit?

“Ik kijk er dan ook het meeste naar uit dat, als alles weer ‘normaal’ is, je weer met iedereen kan afspreken zonder rekening te hoeven houden met de anderhalve meter afstand. Daarnaast ben ik vorige week aangenomen bij de studie criminologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, dus ik heb erg zin in het volgende schooljaar. In het algemeen red ik me dus wel en heb ik niet al te veel last van de quarantaine. Ik denk maar gewoon: nu nog even doorzetten en dan komen we er wel.”

Jorrit van der Wal Pijl

Hoe heb je het ervaren, thuis leren?

“Een aantal weken geleden was ik aan het leren voor de herkansingen van de eerste helft van de toetsweek. Het is allemaal een aparte situatie, maar echt hinderlijk vond en vind ik het niet. De hele dag thuiszitten heeft ook zo zijn voordelen: ik heb nu de wereld aan vrije tijd, iets waar ik een paar maanden geleden een moord voor zou doen. Natuurlijk moet je het dan wel een beetje productief invullen. Dat blijkt nog vrij pittig, maar ja, proberen is ook wat waard.”

Waar kijk je naar uit?

“Ik kijk vooral heel erg uit naar het moment dat we weer een fuif kunnen geven. Of dat er dit jaar nog in zit moeten we afwachten, maar we zijn met z’n allen in ieder geval hard bezig plannen te bedenken voor na deze periode.”

Edgar Verdijck Pijl

“Goedendag, ik ben Edgar Verdijck. Ik zit momenteel in de 6de klas van het Stedelijk Gymnasium Leeuwarden. Wegens het coronavirus zit ik noodgedwongen thuis. Hierdoor heb ik mijn dagelijkse routine helaas moeten veranderen, alles om zelf veilig te blijven en ook niet de kans te lopen eventueel de medemens te besmetten.”

Dagelijkse routine

“Zo slaap ik nu lang uit en wanneer ik uit bed kom, begin ik de dag met de lunch. Vervolgens poets ik even mijn tanden (hygiëne is ook belangrijk) en ga ik weer op bed liggen. Als ik echt in goede bui ben, wissel ik soms nog van chillspot; bank in de woonkamer of in de tuin. Na een zware dag bankhangen en nadat ik het diner achter mijn kiezen heb, maak ik mij op voor een lange avond gamen, alvorens ik uitgeput mijn bed in duik. Sommige dagen ga ik ook nog een tochtje maken op mijn racefiets.”

Aan de slag voor school

“Alle gekheid op een stokkie, er moet ook nog af en toe wat voor school gedaan worden. Echter, dit viel wel te overzien. De eindexamens zijn immers gecanceld. Zodoende was het enige wat nog moest gebeuren een paar schoolexamens en een enkel PO. Voor het PO hadden we alle tijd en konden we dus zeer relaxed maken.”

Schoolexamens

“De laatste schoolexamens waren pas de tweede week van mei. Bovendien waren die niet heel spannend meer voor mij qua zakken/slagen. Hierdoor zat er totaal geen stress achter, wat een zeer ontspannen sfeer met zich meebrengt richting dit toch wel rare einde van mijn middelbare schoolcarrière.”

“Hier komt nog bij dat deze schoolexamens uitgesteld waren aan het begin van de oorspronkelijke toetsweek en het voor een groot gedeelte stof betreft die al eerder getoetst was, waardoor de voorbereiding op deze laatste loodjes relatief gemakkelijk verloopt; alle stof heb ik grotendeels al een keer geleerd namelijk.”

Studeren

“Na de zomervakantie ga ik naar Eindhoven. Ik ga daar werktuigbouwkunde studeren aan de technische universiteit. Ik heb nog werkelijk geen idee hoe mijn leven er dan exact uit komt te zien, want het is toch een hele verandering, maar ik kijk er wel naar uit.”

Middelbare school afsluiten

“Ik hoop wel dat we deze middelbare schoolperiode op een leuke manier kunnen afsluiten. Dat we elkaar als jaarlaag überhaupt nog zien, voordat we allemaal een eigen kant op gaan en een eigen pad in slaan. Mocht onze examennacht geen doorgang kunnen vinden, kunnen we altijd komend schooljaar het gebouw crashen…. Oplossingsgericht denken hebben we, zoals op te merken, wel geleerd namelijk de afgelopen 6 jaar vol bloed, zweet, tranen, vermoeidheid, stress, maar vooral gelach in mijn geval. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, ook niet nu we allemaal thuis opgesloten zitten.”

Terug naar normaal

“Op het moment dat het normale leven weer op gang komt, we zijn verlost uit ons isolement, kunnen we eindelijk weer fysiek afspreken met vrienden, chillen, feesten en gewoon ouderwets aankloten. Dit gemis aan sociaal contact is namelijk wel echt het meest zwaar aan deze tijd in quarantaine. Al moeten we niet teveel klagen; met de technische middelen die we hedendaags hebben, is het heel eenvoudig om alsnog contact te hebben met mensen, sociaal contact dan…. Ook kan je altijd nog jezelf vermaken met een goede grap.”

“Hoewel deze periode niet heel plezant is, moeten we er maar het beste van maken.”

Floor de Ruiter Pijl

Op woensdag 13 mei heeft Floor haar laatste toets/examen afgerond. Nu is de spannende periode van wachten aangebroken.

Anders dan anders

Ze had deze periode graag anders gezien. Het eindexamen bewust beleven, de spanning, het belletje van de docent, het grote feest en natuurlijk de diploma uitreiking. Alles samen vieren met vrienden en familie, net zoals haar vriendinnen en haar broer in voorgaande jaren hebben gedaan.

Toch nog feest

Corona gooide roet in het eten. Jammer, maar Floor zou Floor niet zijn als ze het niet op haar eigenzinnige, positieve manier op zou pakken. Dus woensdagmiddag 13 mei, na de laatste toets, zat ze aan de champagne, digitaal, met de meiden: Feest!

Harde werker

Floor heeft de laatste jaren niet alleen hard gewerkt voor haar vwo examen. Naast school werkt ze bij de Albert Heijn en maakt ze ook nog tijd vrij voor haar grote passie: dansen bij en optreden met 058.

Theorie voor haar rijbewijs haalde ze in één keer, maar door corona mocht Floor niet meer de auto in voor lessen. Gelukkig mag dit inmiddels wel weer, dus op naar dat rijbewijs!

Op naar de studie

Volgend jaar gaat Floor naar de RUG in Groningen, waar ze Psychologie gaat studeren. Ook is het de bedoeling dat ze op kamers gaat. Veel succes Floor met deze mooie, spannende en zonnige toekomst!

Jackson van Seijen Brown Pijl

Hoe heb je het ervaren, thuis leren?

Het was thuis vooral rustiger werken en ik kon me daardoor beter concentreren. Ik wist goed wat mijn opdrachten waren en had daardoor de flow om door te pakken. Ik mis wel af en toe de contacten met anderen.

Waar kijk je naar uit?

Dat ik mijn mbo-1 heb afgerond en weer een stapje dichterbij ben om aan mijn nieuwe opleiding te gaan beginnen. Ik ga detailhandel mbo-2 volgen op het Friesland College. Daar heb ik veel zin in!

Hoe gaat het met jouw sport, basketballen?

Ik train bij Aris in het eerste team. Ik kijk er ontzettend naar uit om weer met elkaar te gaan trainen en om wedstrijden te gaan winnen. We staan nog steeds in de bekerfinale en hopelijk kunnen we in september de titel pakken. Als dat gebeurt gaan we Europa in!

 

Contact