Hoe ziet een schooldag eruit?

Een nieuwe school kiezen is best wel een uitdaging! Welke school en welke manier van onderwijs past het beste bij mij? Hoe laat begint de school en hoe laat ben ik uit? Bij wie zit in de klas? Allemaal vragen waar we jou hieronder antwoord op geven!

Op Dalton Dokkum kan jij je werk bijna allemaal al onder schooltijd maken…

Hoe laat start de schooldag en wanneer spreek ik mijn persoonlijk mentor?

Onze gebouwen worden ’s ochtends om 08:00 geopend. Je bent vanaf dat moment welkom op school. Tussen 08:20 en 09:10 zijn er gesprekken tussen jou en je persoonlijk mentor. In de eerste klas heb je één keer in de week zo’n gesprek. Je maakt met je persoonlijk mentor afspraken op welke dag jij dit gesprek hebt.

Ik moet naar een vakles. Wat is dat?

Om 09:10 beginnen de vaklessen. Je gaat samen met je klasgenoten naar de les. In je rooster kan je zien in welk lokaal je moet zijn. Op een basisschool zit je vaak de hele dag in hetzelfde lokaal. In het voortgezet onderwijs wissel je vaak meerdere keren per dag van lokaal. Je volgt biologie in het biologielokaal, wiskunde in het wiskundelokaal enzovoort. Docenten geven in deze lessen uitleg, maar zorgen er altijd voor dat je in de lessen ook tijd krijgt om aan de slag te gaan met je eigen werk. Als je dat goed doet, hoef je dus thuis minder tijd te besteden aan school. Daarnaast heb je ook nog andere uren, die wij daltonuren noemen.

Wat doe ik dan in een daltonuur?

Ook heb je op dinsdag t/m vrijdag een daltonuur. Alle klassen hebben een daltonuur op hetzelfde moment. Voor een daltonuur schrijf jij je in bij een docent. Je mag zelf kiezen waar en aan welk vak je gaat werken. In een daltonuur kan je aan de slag gaan met maak- of leerwerk. Ook kan je (extra) vragen stellen aan de docent als je hulp nodig hebt. Net als de werktijd in de vaklessen kan je er zo voor zorgen dat je thuis minder tijd hoeft te besteden aan schoolwerk. Als je het lastig vindt om een juiste keuze te maken voor een daltonuur, dan kan je persoonlijk mentor hierbij helpen.

Maar wie zit dan waar? Nou, alle leerlingen zitten door elkaar. Dus in het wiskundelokaal kunnen dus leerlingen uit alle klassen bij elkaar zitten. Is dat niet gek om als eerste klas-leerling met leerlingen uit klas 2 of 3 in één lokaal te zitten? Nee hoor! Wij zien juist dat er op deze manier een heel fijne sfeer ontstaat. We zien namelijk vaak dat leerlingen die al langer op school zitten de nieuwe leerlingen helpen waar dat mogelijk is is.

Waar heb ik dan sportles?

Sportlessen volg je in de sporthal Tolhuisbad. Vanaf onze school is het maar een paar minuutjes naar deze moderne sporthal. Hier ga je aan de slag met bekende en nieuwe sporten. Naast het zelf sporten, geven leerlingen ook geregeld zelf (delen van de) sportles. Ben jij goed in kaatsen of voetbal? Laat maar zien! Je klasgenoten kunnen dan vast iets van jou leren! Daarnaast leer je hoe het is om scheidsrechter te zijn en over regels die bij verschillende sporten gelden.

Nou, dat is al een drukke dag! Heb ik ook even ergens pauze?

Je hebt twee pauzes per dag. Een ‘kleine’ pauze van 20 minuten en een ‘grote’ pauze van 30 minuten. In de pauzes kan je met je vrienden gezellig bijkletsen, een soepje of iets te drinken halen uit verschillende automaten. Ook kan je een blokje gaan wandelen of een balletje trappen op het schoolplein. Uiteraard mag jij je eigen eten meenemen van huis.

Mag ik mijn mobiele telefoon ook meenemen naar school?

Je hebt vast gehoord dat bestuurders van ons land het advies hebben gegeven aan scholen om mobiele telefoons uit de scholen te laten verdwijnen. Sinds november 2023 is het daarom niet toegestaan om je mobiele telefoon te gebruiken op Dalton Dokkum. Deze moet je bij aankomst op school opbergen in je kluisje. Je mag natuurlijk wel gebruik maken van je laptop of device. Je ouders/verzorgers kunnen in contact komen met jou door de school te bellen als dat nodig is. Mocht jij door bv. een medische oorzaak je mobiele telefoon nodig hebben, dan maken we daar natuurlijk afspraken over. Wat wij vooral zien is dat leerlingen in pauzes nu juist meer gezellig met elkaar kletsen, een blokje gaan wandelen of een spelletje doen. Geloof ons maar: je kan echt wel zonder je mobiele telefoon 😉

Ik ben nog niet klaar met mijn werk? Wat doe ik nu?

Het kan weleens gebeuren dat het je niet lukt je werk op tijd af te maken, of dat het afronden van een vakonderdeel niet is gelukt. Wat moet je dan? In overleg met een vakdocent of je persoonlijk mentor kan dan besloten worden dat je een DPM+uur gaat volgen. In dit uur kan jij extra tijd besteden aan het afronden van je werk. Moet je dan langer op school blijven? Ja, dat klopt. Maar het zorgt er wel voor dat je daarna ook echt klaar bent met een taak.

Maar hoe laat ben ik dan uit op Dalton Dokkum?

Vaak is het zo dat je de ene dag eerder uit bent dan op een andere dag. Dit is dus anders dan op een basisschool waar je meestal elke dag om 14:00 uit was. Je kan op maandag bv. om 14:30 uit zijn, maar op vrijdag ook al om 12:30. De laatste vakles op Dalton Dokkum duurt maximaal tot 15:20.

Contact