22 maart 2016

Vervolg Project Kaas

17 maart 2016 – Vorige week op bezoek bij het interessante laboratorium Eurofins in Heerenveen en vandaag donderdag 17 maart zijn onze leerlingen op mbo Nordwin / Friesland College afdeling  life science waar ze bezig zijn met het bepalen van de kwaliteit van hun eigen kaasjes.Dat betekent kaas raspen,geraspte kaas oplossen in demi water ( water waaruit mineralen verwijderd zijn),  ph-gehalte  meten, zoutgehalte meten, vocht gehalte meten van de kaasjes die een kleine maand geleden door henzelf gemaakt zijn op de kaasboerderij de Stelp in Oldeberkoop. Ze vergelijken hierbij hun kaasjes met fabriekskaas.

Een effect van het bepalen van het zoutgehalte is o.a. dat je lamme armen krijgt van het schudden van de maatkolf waarin de kaas opgelost moet in het demi water. In de zuurkast werd salpeter zuur toegevoegd aan de kaas- demiwater oplossing.Spannend dat werken met zuren maar ook gezellig én flink doorwerken onder leiding van studenten en docenten van mbo life science. Opnieuw een geslaagde dag!

IMG_0123 IMG_0125 IMG_0126 IMG_0127

Contact