Past De Brêge bij jou?

Zit je in groep 8? Dan is hier info voor jou over het praktijkonderwijs, de Schakelklas en de Entree-klas.

Herken jij je hierin?
• Ik vind het moeilijk om iets te leren uit een boek. Leren gaat beter als ik iets mag doen.
• Ik vind het moeilijk om me te concentreren. Leren gaat beter in een kleine klas.
• Ik vind het moeilijk om iets meteen te begrijpen. Leren gaat beter met meer uitleg.
• Ik vind het moeilijk als er veel veranderingen zijn. Leren gaat beter met 1 docent in een vast lokaal en veel structuur.
• Ik kan moeilijk huiswerk bijhouden. Leren gaat beter als ik mijn eigen tempo mag volgen en meer aandacht krijg.
• Ik heb veel gemist op school. Leren gaat beter als iemand helpt om mijn achterstand weg te werken.
• Ik heb het idee dat iedereen om mij heen sneller gaat. Leren gaat beter als ik in een klas zit met kinderen die zijn zoals ik.

Herken jij je hierin? Dan voel jij je vast thuis op De Brêge. Vanuit groep 8 kun je naar het Praktijkonderwijs. Je kunt ook via de Schakelklas van De Brêge naar het vmbo.
(De 8+ Groep voor doeners uit groep 7 stopt na dit schooljaar, in 2024. Aanmelden is niet meer mogelijk.) 

Twijfel je over het vmbo? Kom naar de Schakelklas!
Iedereen om jou heen denkt dat jij best naar het vmbo kan. Je wil het zelf eigenlijk ook. Maar je cijfers zijn niet goed genoeg. Dat maakt het spannend.

Weet je wat jij nodig hebt? De Schakelklas!
In de Schakelklas van De Brêge doe je vmbo op een andere manier. Je leert op het vmbo-niveau dat bij jou past. Dat is basis, kader of theoretische leerweg. Maar je zit in een kleine klas. Met veel aandacht en begeleiding. Je mag leren in je eigen tempo en op je eigen manier. En je mag vooral lekker jezelf zijn.

Je verliest geen tijd
Na 1 jaar Schakelklas, kun je door naar klas 2 in het vmbo. Ben je daar nog niet helemaal klaar voor? Dan doe je nog 1 jaar Schakelklas. Daarna ga je naar klas 3 in het vmbo. Je verliest dus geen tijd. Je mag zelf kiezen naar welke vmbo-school je gaat. Door een goede start op De Brêge gaat het daar vast lukken.

Achterstanden wegwerken
Weet je wat ook fijn is in de Schakelklas? We helpen je om achterstanden weg te werken. Want je kan pas goed worden in wiskunde als je kan rekenen. En je haalt pas mooie cijfers voor Nederlands als jouw taal goed is. In de Schakelklas helpen we je hierbij. Voor veel leerlingen is dit een hele opluchting. Je kan weer vooruit!

Voordelen van de Schakelklas:
• zonder tijdverlies naar het vmbo (basis, kader of theoretische leerweg);
• hulp bij het wegwerken van achterstanden;
• lukt het niet in 1 jaar, dan kan het in 2 jaar;
• daarna naar een vmbo-school die je zelf kiest.

Praktijkonderwijs: meer leren door te doen! 
Vind jij het niet zo leuk om uit een boek te leren? Gaat het leren beter als je meer hulp krijgt? Dan ben je zeker niet de enige. Bij het praktijkonderwijs van De Brêge zitten allemaal kinderen zoals jij.

Bij ons leer je vooral door dingen te doen. Je gaat iets bouwen of koken, timmeren, fietsen repareren of in de tuin werken. Want ook dat zijn manieren om iets te leren. 
Daarnaast leer je een paar vakken uit een boek. Dan zit je in een kleine klas. Je krijgt deze vakken van dezelfde docent. Deze docent is ook jouw persoonlijke coach. Je krijgt dus veel aandacht en begeleiding. Je mag leren in je eigen tempo en op je eigen manier. En je mag vooral lekker jezelf zijn.

Op onze school hoef je geen examen te doen. Als je 18 jaar bent, ga je van school af. Je hebt dan al veel werkervaring, dus je kan zo aan het werk. Je kan ook naar het mbo.

Voordelen van het praktijkonderwijs:
• veel leren door doen;
• kleine klassen en veel begeleiding;
• leren in je eigen tempo en op je eigen manier;
• na afloop ben je klaar om aan het werk te gaan.

Entree-klas: van praktijkonderwijs naar mbo 2 
In het praktijkonderwijs van De Brêge kan het leren bij jou opeens beter gaan. Wil je daar toch meer mee doen? Dan kan je van het praktijk-onderwijs naar de Entree-opleiding (mbo niveau 1). Dit kan als je 16 jaar bent en naar de bovenbouw van De Brêge gaat. 
Bij De Brêge helpen we je bij die overstap. Want het is best een verandering. Van onze kleine school met veel aandacht opeens naar het grote mbo. Daarom hebben we de Entree-klas. Je doet de Entree-opleiding op De Brêge. Je houdt de begeleiding en de omgeving die je gewend bent.

Onze leerlingen vinden de Entree-klas heel fijn. Je weet dat het met de begeleiding van De Brêge moet lukken. En red je het niet in 1 jaar? Dan mag je er 2 jaar over doen. 
Ben je er klaar voor? Dan doe je het examen voor de Entree-opleiding bij het Friesland College. Daarna kan de vlag uit! En kan je door naar de tweede klas van het mbo. Je mag zelf kiezen naar welke mbo-school je gaat.

Voordelen van de Entree-klas:
• de Entree-opleiding in de vertrouwde omgeving van De Brêge;
• grote kans om mbo 1-niveau te halen;
• lukt het niet in 1 jaar, dan kan het in 2 jaar;
• vanuit de Entree-klas door naar mbo 2.

Contact