23 oktober 2014

Friese Fiets APK @!K

De meeste leerlingen komen elke dag op de fiets naar !mpulse Kollum. Sommige leerlingen fietsen in vijf minuten fluitend naar school, anderen moeten kílómeters afleggen. Als fietser in het verkeer ben je kwetsbaar, zeker nu de dagen weer korter worden en het zowel ‘s ochtends als ’s avonds donker is als je leerling op je fiets zit. Dan is het belangrijk dat je op een veilige fiets rijdt.
We moeten er niet aan denken dat een van onze leerlingen brokken maakt op de fiets. We vinden dat de veiligheid van je fiets daarom alle aandacht verdient. We zijn dan ook verheugd dat het provinciaal actiemoment van de campagne de ‘Friese Fiets APK’ maandag 6 oktober bij ons op school heeft plaatsgevonden!

De ‘Friese Fiets APK’ wordt georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland in de periode van 1 oktober tot 31 december 2014. Veilig Verkeer Nederland wil met de campagne bereiken dat zoveel mogelijk leerlingen in het voortgezet onderwijs op een veilige fiets van en naar school fietsen. Dit jaar is er, naast de standaard fietscontrole, speciale aandacht voor afleiding in het verkeer door o.a. het gebruik van de mobiele telefoon. De actieddag startte met een verkeersquiz die glorieus werd gewonnen door Hessel Hiemstra.
In de gastlessen ‘Fiets zonder beats’ werd door instructeurs van de Stichting Bevordering Verkeerseducatie (SBV) luid en duidelijk helder gemaakt dat het gebruik van je mobiele telefoon tijdens het fietsen loei link is. Je kijkt niet goed uit, je hoort niet goed, je bent afgeleid en je reactievermogen neemt behoorlijk af.

Als klap op de vuurpijl werden de fietsen van al onze leerlingen door de VVN afdelingsvrijwilligers gekeurd. Aan de hand van een checklist werden de fietsen op alle belangrijke veiligheidspunten bekeken, waaronder verlichting, reflectie en remmen. Kleine gebreken zijn – als service van de zaak –  ter plekke door de ‘Mobiele Fietsenmaker’ gerepareerd.
Om de leerlingen attent te maken op gevaren in het ‘overige’ verkeer werd in de pauze een remwegdemonstratie gegeven. Leerlingen konden heel duidelijk in de praktijk zien hoe lang  het duurt voor een auto bij verschillende snelheden tijdens een noodstop stilstaat. Het bleek dat  een verdubbeling van de snelheid de remweg maar liefst 4 keer verlengd!
 
Vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland, Batavus en Stichting Bevordering Verkeerseducatie, dank voor een spectaculair leerzame dag!
 

Contact