Verkeersveilige school

De schooldag begint en eindigt op de weg naar school toe. Omdat we als school uiteraard willen dat iedereen aan het einde van de dag veilig thuis komt, besteden we regelmatig aandacht aan verkeersveiligheid.

Verkeersmarkt

De hele school staat tijdens de jaarlijkse Verkeersmarkt op zijn kop – met medewerking van onder andere de ambulancedienst, de politie, een vrachtauto, Veilig Verkeer Nederland – gaan leerlingen in groepjes deelnemen aan verschillende spectaculaire activiteiten. Zo gaan ze zelf achter het stuur van een grote vrachtauto plaatsnemen om zich bewust te maken van de zogenaamde ‘dode hoek’ en zullen ze ervaren hoe het is om als blinde deel te nemen aan het verkeer.

De verkeersmarkt was superleuk! We mochten in een ambulance kijken en als blinde proberen om door het lokaal te lopen, met een stok en een geleidehond.

Workshop over gedrag

In een actieve workshop over gedrag in het verkeer word je bewust gemaakt van de gevolgen van bijvoorbeeld het gebruik van een telefoon en het luisteren van muziek op de fiets.

Gastles van een verkeersslachtofferIMG_2303

Onze school wordt bezocht door iemand die zelf slachtoffer is geworden van een verkeersongeluk. Dit zal een grote indruk achterlaten en maakt je ervan bewust dat iedereen van het ene op het andere moment zelf ook verkeersslachtoffer kan zijn.

Deze les maakte een diepe indruk op mij.

Workshop van ProRail

ProRail is de beheerder van het spoorwegnet van Nederland en geeft speciale workshops over veiligheid langs het spoor. Elk jaar gebeuren er onnodig ongelukken door personen die zich langs het spoor begeven. ProRail gaat in op de risico’s hiervan.

IMG_2310

Friese Fiets APK

0097Tijdens de Friese Fiets APK worden elk jaar de fietsen van alle leerlingen gecontroleerd. Voldoen ze aan alle eisen? Kleine reparaties worden direct uitgevoerd door een fietsenmaker op school. Is je fiets tiptop in orde? Dan krijg je een felbegeerde OK-sticker op je fiets!

Tijdens de controle kwam ik er achter dat mijn achterlicht niet werkte. Best gevaarlijk!

Reanimatie-onderwijs

!mpulse Kollum geeft structureel reanimatie-onderwijs aan alle leerlingen. Dat betekent dat bij ons op school iedereen in het bezit is van een reanimatie-certificaat en een AED kan bedienen. Natuurlijk is het niet te hopen dat iemand het meemaakt, maar deze vaardigheid kan wellicht worden ingezet door iemand die getuige is van een verkeersongeval.

Betrokkenheid van ouders/verzorgers

Verkeersveiligheid is een vast onderwerp op de agenda van onze klankbordgroep. Er wordt besproken hoe we dit onderwerp nog beter kunnen behandelen en we bespreken ook mogelijke gevaarlijke situaties in de omgeving van de school.

Contact