27 januari 2011

Gastlessen Tûmba op !mpulse Kollum

Op woensdagochtend 8 december van 10:45 uur tot 11.45 uur krijgen vierdejaars vmbo-t- en havo-leerlingen van !mpulse Kollum, school van OSG Piter Jelles, tijdens maatschappijleer les over hun kleedgedrag. !mpulse Kollum doet mee met het project: Sluiers & Slipjes van Tûmba. Dit project gaat over kleding en identiteit. Leerlingen krijgen gelegenheid in de groep te vertellen over hun kleedgedrag. Daarbij komen bepaalde vragen voorbij: waarom dragen meisjes hemdjes met spaghettibandjes of korte rokjes in de winter? Waarom bedekken allochtone meisjes zich met hoofddoeken? Waarom dragen jongens petjes, mutsen of punkhaar?

De kleding die je draagt geeft je een identiteit. In die identiteit wil je je laten zien. Maar waardoor word je hierin beïnvloed: mode, religie, ouders, opvoeding, je klasgenoten, de groep waar je bij wilt horen? Waarom bedekt de een zich en laat de ander veel van zichzelf zien? Met deze vragen, die gesteld worden in het project Sluiers & Slipjes, hoopt het project wederzijds begrip tussen verschillende culturen te kweken. Kleding is een eenvoudige manier om dit voor jongeren aansprekend te maken.

!mpulse Kollum vindt het belangrijk dat leerlingen betekenisvol en contextrijk leren. Dit uit zich -onder andere- in de vele gastlessen die er worden gegeven. Zo zijn bijvoorbeeld Sander de Rouwe (Tweede-Kamerlid CDA), de heer Bilker (Burgemeester Kollumerland) en Michael Wijngaarde (vestigingsdirecteur van de penitiaire inrichting Hoogvliet) te gast geweest op !mpulse Kollum. Daarnaast zijn er gastsprekers over de Tweede Wereldoorlog, voorlichters van het COC en van het Trimbos instituut op !mpulse Kollum geweest om hun kennis met de leerlingen te delen. De school neemt regelmatig deel aan projecten als Clips voor Vrijheid, de anti-alcohol campagne van Netnixx en aan verschillende milieuprojecten van het IVN.

!mpulse Kollum opende in 2006 de deuren voor de eerste leerlingen. Met een eigen visie op onderwijs heeft !mpulse Kollum zich ontwikkeld tot een volwaardige school waar kwaliteit op alle terreinen centraal staat. In april 2010 is !mpulse Kollum door het LAKS uitgeroepen tot beste school van Nederland. Op !mpulse Kollum kunnen leerlingen op een eigen unieke manier een vmbo-t, havo of vwo-diploma halen.

Lees via onderstaande link het artikel over de gastles dat is gepubliceerd in de Leeuwarder Courant:
impulsekollum.piterjelles.nl/website/documents/LC-20101209-ST01016001.pdf

Contact