18 mei 2015

Ondertussen bij biologie @!K

Door Dieuwertje Babonnick – docent biologie & ANW
 
.. hebben de leerlingen van 3HV gekookt en smulde de hele school van de hapjes!
De leerlingen van 3HV kropen deze derde periode in de huid van productontwikkelaars van een groot voedingsmiddelenconcern.
In groepen hebben zij een verantwoord, duurzaam, houdbaar, voedzaam en ook nog lekker tussendoortje ontwikkeld: pizzaflapjes in speltdeeg, koekjes met mais en heuse insectenburgers.
 
..ging 4T op excursie naar Aquazoo en werden we bewonderd door pinguïns en ringstaartmaki’s. Als afsluiting van het biologie-examenprogramma gingen de leerlingen gedragsonderzoek uitvoeren in Aquazoo bij Leeuwarden.
Over de bestudeerde dieren hebben ze nog een hele hoop aanvullende informatie gezocht, zoals hun voedingspatroon en hun natuurlijke leefomgeving.

… kwam de Universiteit Leiden op !mpulse Kollum en mochten de leerlingen uit de havo/vwo bovenbouw scheikunde/biologie een bijzonder practicum (DNA-lab) uitvoeren. Hiervoor hadden studenten van de universiteit twee fluorescentie-microscopen meegenomen en cellen uit de wereldberoemde HELA-cellijn. Leerlingen mochten met professionele pipetten eigen preparaten maken en die vervolgens onder de opgestelde microscopen bekijken. ‘
 
.. ging de hele klas ANW en de 5H-biologie naar Dierenpark Emmen om het ontstaan van leven en biodiversiteit te bestuderen. Toevallig was het prachtig weer en gingen de olifantjes voor de eerste keer dit seizoen onder de douche.
 
.. gingen Baukje Femke en Aarnout uit 3 havo naar Arnhem om deel te nemen aan de tussenronde van de Biologie Olympiade Junior, waarbij zij onder andere achter de schermen mochten kijken in de Ocean. Aarnout wist zich, tot zijn grote vreugde, te plaatsen voor de eindronde in juni. Hylke uit 4VWO wist zich te plaatsen voor de tweede ronde van de Nationale Biologie Olympiade, een hele prestatie!

 
 
 
 
 
.. ging 3T op een mooie lentedag de schooltuin in en ontdekte daar een van de eerste aardhommels van het seizoen.

 

Contact